Spośród dodatków do rosołu, ten jest bezkonkurencyjny. Robię go w 5 minut, wszyscy się zajadają

Dodano:
Rosół Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Większość osób rosół podaje z krajanką. Ja jednak od jakiegoś czasu serwuję go z domowym, pożywnym dodatkiem. Robię go w kilka chwil i wszystkim bardzo smakuje. Jak dla mnie bije na głowę kupny makaron.

Rosół to tradycyjna, polska zupa, którą zwykle podaje się z makaronem krajanką. Kiedyś makaron ten robiło się domowym sposobem, dziś sięgamy zwykle po gotowy. Jednak muszę przyznać, że nie ma jak ten własnoręcznie przygotowany. Smakował o niebo lepiej nawet od najlepszego kupnego. Z tęsknoty za tą pyszną krajanką, zaczęłam podawać rosół z innym, domowym dodatkiem. To kluski lane, które robię w 5 minut.

Jak przygotować kluski lane?

Kluski lane to proste kluski, które robi się z kilku składników. By je przygotować, wystarczy umieścić w miseczce mąkę, jajka, trochę wody i soli i całość energicznie wymieszać. Otrzymane ciasto leje się cienkim strumieniem na gorący płyn, dzięki czemu powstają puszyste kluski o nieregularnym kształcie.

Kluski lane są doskonałym dodatkiem nie tylko do rosołu, ale też do innych zup, np. do zupy pomidorowej. Są też idealne do zup mlecznych. Warto przy tym pamiętać, że zwykle gotuje się je bezpośrednio w gorącej zupie. Można jednak ugotować je oddzielnie, odcedzić, przelać zimną wodą i zalać kluski gorącą zupą. W ten sposób nie rozgotują się np. w czasie odgrzewania.

Jak zrobić rosół z kluskami lanymi?

Rosół z kluskami lanymi można przygotować na dwa sposoby. Można je ugotować w osolonym wrzątku i po odcedzeniu podać kluski z rosołem. Kluski lane można też ugotować bezpośrednio w rosole. Jeśli jednak macie dużą ilość rosołu, lepiej odlejcie taką ilość wywaru, która zostanie spożyta danego dnia. Odgrzany bowiem rosół z kluskami lanymi nie będzie smakował już tak dobrze, jak ten świeżo przyrządzony. A to dlatego, że kluski staną się zbyt miękkie, a wręcz mogą zacząć się rozpadać.

Na 1 l rosołu należy przygotować kluski z 2 jajek, 5-6 łyżek mąki i szczypty soli. Składniki na kluski umieszczamy w misce i mieszamy je lub miksujemy, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można je rozmieszać z łyżką wody. Kluski lejemy cienkim strumieniem na gorący płyn. Co jakiś czas całość trzeba zamieszać.

Z czym jeszcze można podać rosół?

Oprócz krajanki i klusek lanych, do rosołu można też podać inne dodatki. Niektórzy serwują tę czystą zupę np. z kostką z kaszy manny, a nawet z ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Bardzo zdrowym dodatkiem do rosołu będzie także kasza jęczmienna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...